קוּבָּה חְלוּ – קובה צהובה במרק

כמות : 19- 20 כדורי קובה

משך  הבישול: כשעה ורבע מרגע הכנסת הקובה לסיר

חומרים לבצק

  • 500 גרם סולת עבה סולת חיטה ( 3 כוסות)
  • ¼ 1 כוס מים פושרים
  • קורט מלח ותבלין כורכום

חומרים למילוי

  • 1 בצל בינוני קצוץ דק מאוד וסחוט מנוזלים.
  • 250 גרם חזה עוף טחון (שווארמה או בשר בקר)
  • ½ כוס פטרוזיליה קצוצה דק (10- 12) עלים
  • ½ כפית מלח
  • 1 כף שמן לטיגון הבצל
  • קורט פלפל חריף, פפריקה מתוקה, כורכום וכמון

חומרים למרק

  • 4 כנפי עוף ו- 4 גרונות עוף או קורקבנים או חלקי עוף אחרים
  • 1 בצל קצוץ
  • 1 בצל שלם
  • 200 גרם דלעת
  • 2 קישואים
  • 3 קלחי גזר
  • 4 גבעולי סלרי חתוכים
  • ½ כפית מלח
  • כפית כורכום
  • קורט פפריקה מתוקה, פלפל חריף
  • ליטר מים רותחים (20 כוסות)
  • ½ כפית רסק עגבניות מקופסת שמורים, או רסק מעגבנייה אחת
  • כוס חומוס רחוץ ומושרה במים כשעתיים (מתאים לחורף אפשר בלי).
  • 3 כפות שמן

אופן ההכנה

הכנת המילוי לקובה.

מטגנים את הבצל הקצוץ עם 4 כפות שמן עד שיזהיב ומוסיפים לו את הבשר הטחון, (או שווארמה או חזה עוף טחון, מה שיש לנו) ומפזרים מעליהם רבע כפית מלח, קורט פלפל, כורכום,  כמון ופפריקה. מדי פעם מערבבים ומחכים עד שהצבע האדום של הבשר הקצוץ ישתנה ועד שהנוזלים במחבת נגמרים, כך במשך 15- 20 דקות.

מהדרין במקום הבשר הטחון ישתמשו בבשר שקוצץ דק, דק בסכין המשביח את טעם

הכנת בצק המעטפת ויצירת כדורי הקובה

1.      שמים את הסולת בקערה ומפזרים עליה קורט מלח, ומוסיפים לאט לאט את המים הפושרים, (לא בבת אחת) תוך כדי ערבוב הסולת עם המים בעזרת האצבעות.

2.      ממוללים את הסולת בקצות האצבעות עד שהופכים אותה לגוש אחד גמיש, אחיד ועדין. לשים את הגוש בעדינות, לא כמו בצק של קמח.

3.      בוצעים מן הבצק מספר חלקים ומכינים מהם גלילים.

4.      מכל גליל בוצעים “חתיכות” קטנות כגודל של חופן כף היד ויוצרים מהם כדורים. בכל כדור יוצרים גומה שדופנותיה דקים ובתוכה מכניסים מעט מהמילוי שהכנו, מחברים את הפתח בעזרת קצות האצבעות, מגלגלים מעט בין כפות הידיים ומניחים על מגש משומן.

5.      כך מכינים את כל הכדורים.

הערה חשובה

כעת ישנן שתי אפשריות להמשיך מיד במתכון ולהכין את המרק או להקפיא את  כדורי הקובה עד שנחליט לבשל אותן. מומלץ להקפיא כיוון ששלבי הכנת הקובה הם מעט ארוכים וזה מקל את מלאכת הבישול.

איך מקפיאים?

סוגרים את המגש בשקית ניילון, קושרים אותה בקצוות ומניחים בתא ההקפאה וכשאנו נחליט לבשל את הקובה אחרי מספר ימים, נכין קודם את המרק  וקצת לפני רתיחתו,  נוציא את המגש מהמקפיא  ונניח אותם אחד, אחד, לתוך סיר המרק הרותח. כך עושות גם הדודות והסבתות היום.

אופן הכנת המרק

1.      להשרות את החומוס במים במשך שעתיים

2.      לקלף את הירקות ולפרוס אותם ל”טבעות” או לקוביות

3.      להכניס לסיר את הבצל הקצוץ ואת חלקי העוף ולהוסיף 3 כפות שמן

4.      לפזר על כל המצרכים מעט תבלין פלפל חריף וקורט מלח ולאדות כ- 20 דקות על אש נמוכה מאוד. חשוב לנענע את הסיר מדי פעם, או לערבב את התכולה עם כף בישול.

5.      אחרי האידוי להוסיף לסיר מים רותחים (5 ליטר מים כ- 20 כוסות) או עד לגובה של שלושת רבעי הסיר, בכל אופן לא פחות מ- 5 ליטר. כמו כן להוסיף חצי כפית רסק עגבניות, חצי כפית מלח, כפית כורכום וקורט פפריקה מתוקה ולבחוש.

6.      להכניס גם את החומוס ולבשל על אש גבוהה עד שהמרק ירתח.

7.      להכניס את הקובות אחד, אחד, כל פעם במקום אחר. לתת לזה לרתוח שוב בערך 5 דקות ואז להנמיך את האש לבינונית.

8.      להכניס את הירקות החתוכים לסיר חצי שעה אחרי שהכנסנו את הקובות ולבשל עוד כ- 45 דקות והתבשיל מוכן.

יש צורך לערבב מדי פעם את המרק בזהירות בכף בישול ארוכה, כדי לא לפרק את כדורי הקובה. מטרתה של פעולת הערבוב למנוע הידבקות הכדורים זה לזה.

הסבר נוסף למי שמעוניין לגבי אופן יצירת כדורי הקובה

באופן כללי אפשר ליצור את הגומה לכדור הקובה איך שרוצים אך יש כאן אפשרות ללמוד את הדרך המקורית.

שמים גוש קטן של בצק בכף יד שמאל כשהיא קעורה במקצת ובעזרת בוהן ואצבע יד ימין לוחצים על הגוש ויוצרים גומה. דוחפים את הבוהן לגוש הבצק שביד שמאל שיוצרת את הגומה, כשהאצבע אוחזת בדופן החיצוני של הבצק, תוך כדי סיבוב. (כמו שעובדים עם חמר או פלסטלינה) וכשנוצר שקע מכניסים בפנים קצת מהמילוי שהכנו וסוגרים בקצות האצבעות ובסוף מגלגלים בין שתי כפות הידיים ומניחים על מגש משומן. כך מכינים את כל הכדורים.