דוֹכָא-וָאה – קובה חלבית

מתכון מיוחד

בדרך כלל מכינים קובה עם בשר בקר או עוף, לשם שינוי מוגש כאן מתכון חלבי. את הבצק למילוי מכינים יוצאי עיראק מחיטה טחונה שנקראת ג’ארישה. המראה החיצוני שלה דומה לבורגול, אבל זה כלל לא בורגול. ג’ארישה אפשר להשיג אצל מוכרי התבלינים והקטניות מיוצאי עיראק.

כמות: 37

הכנה: 10 דקות

אידוי המילוי: כ- 15 דקות

משך הבישול: שעה וחצי

החומרים למילוי

  • ¼1 כוס ג’ארישה –  (לא בורגול)
  • ¼1 כוס סויה מעובדת, (אפשר לקנות אותה בחנות לטבעונים)
  • 1 בצל בינוני קצוץ
  • 6 כפות שמן לטיגון
  • ½ כפית מלח, קורט כמון וקורט תבלין פלפל לבן
  • 2 שיני שום כתוש

החומרים לבצק המעטפת

  • 400 גרם ג’ארישה +כוס סולת
  • ½1 כוס מים
  • 1 כפית שטוחה מלח

החומרים ל”מרק”

  • 6 גביעי אשל
  • 1 גביע גבינה לבנה 9% (250 גרם)
  • 1 כף חמאה
  • ½8 כוסות מים רותחים
  • ½ כפית מלח
  • 1 גביע שמנת חמוצה

אופן ההכנה של המילוי

  1. שוטפים מעט את הג’ארישה במים ומשאירים אותה לחה בתוך  הקערה.
  2. משרים במים פושרים את הסויה במשך חצי שעה ואח”כ סוחטים ממנה את המים וחותכים אותה לקוביות קטנות מאוד.
  3. לטגן את הבצל על אש נמוכה ולהוסיף את השום הכתוש.
  4. כאשר הבצל מזהיב להוסיף את הסויה ולערבב עם הבצל. לאדות כך במשך 15  דקות על אש נמוכה.

אופן הכנת הבצק

  1. לפורר את החומרים בעזרת כפות הידיים ואח”כ ללוש ממש בצק.
  2. מניחים בצד קערית קטנה של מים ונעזרים בה כשלשים את הבצק. כל פעם שחשים שהבצק קצת יבש טובלים את כפות הידיים בקערית המים וממשיכים ללוש.
  3. לחתוך את הבצק לחתיכות קטנות וליצור מהם כדורים קטנים.
  4. תחילה שמים “כדור, אחד  בכף יד שמאל ובעזרת בוהן ואצבע יד ימין יוצרים גומה בכדור תוך כדי סבוב ולחיצה של הבוהן ואצבע יד ימין סביב דפנות הגומה. ( כמו שעובדים עם חמר או פלסטלינה).
  5. לתוך הגומה מכניסים מעט מהמילוי שהכנו. סוגרים את העיגול שוב בעזרת קצות האצבעות ומגלגלים בין שתי כפות הידיים.
  6. מניחים על מגש עד לגמר בישול המרק, ואז מכניסים אותם אחד, אחד, למרק הרותח.

אופן הכנת המרק

1.      להכניס לסיר את גביעי האשל ולבשל על אש גבוהה

2.      לבחוש במשך 4 דקות ללא הפסקה, אחרת ייווצרו גושים, חשוב להקפיד על הוראה זו!

3.      להוסיף 2 כוסות מים רותחים ולהמשיך לבחוש את המרק במשך  5 דקות, עד שתתקבל רתיחה קלה, אז להוסיף את החמאה, הגבינה, השמנת וחצי כפית מלח.

4.      להמשיך לבחוש את התערובת ללא הפסקה ולחכות לרתיחה קלה שוב, ואז להוסיף את שארית המים (שש וחצי כוסות).

5.      לבחוש לאט, לאט, עד לרתיחה נוספת ולהכניס את כל כדורי הקובה לסיר לאט, לאט, כל אחד בפינה אחרת של הסיר, או במרכז הסיר. (לא כולם יחד! ) לבשל כך על אש גבוהה, “עד לרתיחה” נוספת, בערך 10 דקות ואז להוריד לאש נמוכה ולבשל במשך שעה.

6.      כל הבחישה מהתחלת ועד הכנסת כדורי הקובה ארכת 20 דקות.

7.      רבע שעה לפני סוף הבישול להוסיף למרק 3 גבעולי זעתר עם עלים.