כַעְכָּאת – כעכים עיראקיות

בערבית הם נקראים “כעכאת”.  עוגיות אלה הם תוספת חגיגית לכל אירוע וסתם כך בכל ימות השבוע, אבל יש אירוע מיוחד בו מגישים אותו יחד עם “רחת-לוקום”, וזה קורה במסיבת ברית מילה. נו… ניחשתם למה… ? אם לא, אז אפשר לגלות…לזכר אותו חלק עגול שנחתך מהתינוק הרך. משהו סמלי. ל”המתיק” את הכאב, לא שלנו – של התינוק.

כמות:  25 כעכים

זמן הכנה: שלושת רבעי השעה

זמן אפיה: 25 דקות

כלים:

  • קערה גדולה לבצק
  • נפה
  • צלוחית לשומשום
  • צלוחית לשמן
  • נייר אפייה לריפוד התבניות
  • זמן הכנה ואפיה:
  • רצוי לשריין 2- 3 שעות ביום ועזרה לרחיצת כלים

החומרים

  • 1 ק”ג קמח
  • 4 כפיות שמרים יבשים
  • 1 כוס שמן “קנולה” או סויה
  • ½ כפית שטוחה מלח
  • 1 כוס סוכר
  • ¼ ( רבע ) כפית קינמון
  • ¾1 (כוס ושלושת רבעי ) מים פושרים
  • ¼ כוס שומשום מבורר מפסולת רחוץ ומיובש.
  • 1 ביצה טרופה-  למריחה על הבצק

הערה: חשוב לשים בצד בזמן הלישה:

צלחת עם חצי כוס קמח

צלחת עם כמה כפות שמן

צלחת נפרדת עם מעט מים –

כדי להשתמש בהם  בשעת הצורך בזמן הלישה.  השתדלתי לדייק עד כמה שאפשר במידות, אבל בזמן העבודה יש לפעמים שינויים לכאן או לכאן. לפעמים הבצק יוצא קצת לח ודביק, אז מפזרים עליו טיפה קמח, או קצת קשה, אז מרטיבים את הידיים מצלחת של מים ולפעמים דווקא צריך לשמן את הידיים. צריך לחוש את הבצק ובהתאם לעבוד איתו.

הכנה מוקדמת

להמיס את הסוכר ב – ¾1 כוסות מים פושרים. (חשוב מאוד להקפיד על מים פושרים).

אופן ההכנה

  1. לנפות את הקמח לתוך קערה גדולה ורחבה.
  2. לפזר את המלח, השמרים והקינמון על הקמח.
  3. לשפוך את השמן מסביב לקמח ולערבב אותו בעדינות יחד עם הקמח עד שמקבלים תערובת אחידה. אם יש גושים לפורר אותם בין כפות הידיים ע”י שפשוף קל. (עם קצת סבלנות ).
  4. לשפוך את המים עם הסוכר על הקמח מסביב ובצדדים כל פעם קצת. כל פעם שאנו שופכים לערבב את המים עם הקמח ולפורר את הגושים שנוצרים עם כפות הידיים ואח”כ לשפוך עוד קצת מים עם הסוכר למקומות שלא נרטבו ונשאר שם קמח יבש עד שהכול מתחבר ואין גושים. פעולה זאת עושים עד שכל הגושים מפוררים ואז מתחילים לגלגל את הבצק בקערה ולשים אותו. משטחים אותו עם האצבעות או עם אגרופים בתחתית הקערה. אח”כ עושים גלגול קל פנימה, ושוב משטחים את הבצק . אם הבצק דביק מפזרים עליו מעט קמח מהצלחת וממשיכים ללוש אותו. אם הוא קצת קשה אז משמנים את הידיים ומורחים עליו. מגלגלים אותו כל פעם מכוון אחר או מקפלים ו”מכים, אותו באגרופים. חוזרים על  הפעולות האלה כמה פעמים במשך  10  דקות עד רבע שעה עד שהבצק חלק וגמיש.

סוף הלישה

  1. עם סיום הלישה למרוח את הבצק בשמן לשים אותה בקערה אחרת קטנה יותר
  2. לכסות בניילון את הבצק ועליו מגבת ושמיכה.
  3. להניח במקום חם.
  4. להמתין לתפיחה במשך שעתיים וחצי בקיץ ובחורף    4 –  5 שעות.

הכנת הכעכים לאפיה – (צורת טבעות גדולות)

  1. בוצעים מן הבצק מספר גלילים ומכל גליל בוצעים מספר חתיכות. כל חתיכה כגודל ביצה.
  2. כל חתיכת בצק מגלגלים לצורת שרוך עבה. על משטח העבודה מפזרים מעט שומשום ומגלגלים עליו את “השרוך”.  יוצרים ממנו ” טבעת” גדולה בקוטר  – 7 ס”מ בערך . לוחצים באצבע להידוק וחיבור קצות העיגול שזהו הכעך.
  3. שמים נייר אפיה בתבנית ושמים מעליהם את הכעכים. מורחים עליהם בלילה של ביצה ומעט שומשום למעלה ושמים בתנור.
  4. ממלאים גם תבנית שנייה בכעכים  ומכניסים אותה  לתנור שחיממנו אותו קודם.   ( 10  דקות לפני האפייה ).
  5. אופים כ – 15  דקות בחום של 200 מעלות צלזיוס.  עד שהכעכים  בתבנית העליונה מקבלים גוון חום. אז מחליפים את מקומות התבניות. זו שלמעלה מורידים למטה וזאת שלמטה מעלים למעלה ואופים עוד  כ –  10 דקות.
  6. מוציאים את העוגיות מהתנור לתוך כלי שתחתיתו עטופה במפית בד. מכסים גם במפית בד גדולה, כדי שלא יתייבשו. כשהכעכים מתקררים מכניסים אותם לשקית ניילון. שוב מאותה הסיבה שלא יתקשו.

הערות

זמן האפייה המדויק תלוי מאוד בתנור שלכם.

כדאי לקרוא את המתכון לפני הכנתו את כל הפרטים וההוראות.

לא לשכוח לחמם את התנור  – 10 דקות לפני האפייה.

יוכי ממליצה

כעכים משודרגות

אפשר לעשות כעכים בצורה מוארכת שאינה נהוגה בדרך כלל, אבל אנו ניסינו אותה בבית. הרעיון הוא שבמקום לגלגל את הכעך לעיגול בצורת טבעת, הוא פשוט להשאיר את הגליל כפי שהוא ולפחוס אותו מעט בעזרת האצבעות ואז גם לעשות עליו סימנים מלוכסנים בעזרת סכין, התוצאה שווה.