קְלִיצֵה – פיתות עם שומשום

פיתות ביתיות שאפייתם תמלא את מטבח בריח נפלא שימשוך את כל מי שיכנס לבית.

אפשר להכין אותם כל השנה. אנו בבית מכינים אותם לפני יום כפור ומקפיאים. במוצאי כיפור אנו מוציאים ומחממים. מכינים גם שורבה עם עוף לשבירת הצום.

כמות: 10-12

החומרים

  • 1 ק”ג קמח
  • 1 כפית מלח
  • 4 כפיות שמרים יבשים
  • 4 כפות שמן
  • 1 כף סוכר
  • ¾2 כוסות מים פושרים
  • 1 כוס שומשום מבורר, רחוץ ומיובש

הערות:

א.         מידות המים יכולות טיפה להשתנות לפעמים טיפה יותר לפעמים טיפה פחות זה תלוי בקמח. יש קמח שסופג יותר מים ויש פחות. לכן כדאי להכין לנו בזמן הלישה קערית מים וצלחת עם מעט קמח שאפשר יהיה להוסיף אם הבצק יוצא דביק, או להרטיב את הידיים במידה והבצק קצת קשה.

ב.         מי שרוצה יכול להוסיף ביצה אחת, אבל אז צריך להפחית מכמות המים בערך חצי כוס.

אופן ההכנה

  1. שמים את הקמח בקערה גדולה ומפזרים עליו את השמרים, הסוכר המלח והשמן. אם רוצים מוסיפים גם את הביצה אבל אז לתזכורת שמים פחות מים.
  2. עושים גומה באמצע ומוסיפים מעט מים לתוכה. מערבבים לאט, לאט את כל החומרים והמים בעזרת קצות האצבעות, עד שכל הנוזלים ייקלטו בקמח. אם יש גושים, מפוררים אותם בין כפות הידיים בעדינות, ע”י שפשוף קל. כל פעם מוסיפים מעט מים במקומות שנשאר קמח. מערבבים אותו ומחברים לבצק, עד שהכל נספג ומתחבר לגוש אחד.
  3. אז מתחילים ללוש את הבצק, ע”י אגרופים וע”י קיפולים עד שהוא הופך להיות חלק וגמיש במשך  10 – 15  דקות ( ראה – הכנת בצק לפיתות זעתר).
  4. אם הבצק קצת דביק בסוף הלישה מפזרים עליו מעט קמח ומקמחים גם את הידיים וממשיכים ללוש עד שהדביקות תיעלם.
  5. משמנים את הבצק ומכסים אותו בשקית ניילון ומכסים גם  בשמיכה. רצוי לשים בסביבה חמה. מחכים לתפיחה במשך שעה, עד שעה וחצי בקיץ ובחורף שעתיים וחצי או שלוש.

הכנת הפיתות לאפיה

  1. בוצעים מן הבצק כדורים גדולים ומניחים בצד.
  2. מורחים את משטח העבודה במעט שמן ומפזרים עליו  מעט שומשום.
  3. מרדדים עליו כל כדור לעיגול בקוטר 15 ס”מ ועובי חצי ס”מ ( יש להקפיד על העובי ). אפשר לעשות זאת גם בעזרת לחיצות בקצות האצבעות, כדי להגיע לרוחב הדרוש.

האפייה

  1. אפשר לאפות אותם למי שיש עדיין בסיר גריל חשמלי או בגריל שנמצא בתנור האפייה שלכם.
  2. לפני שמכניסים לתנור או לסיר החשמלי יש “לתת”, מספר לחיצות על עגולי הבצק, כדי שלא יתנפחו.
  3. אופים את הפיתות משני הצדדים. כל צד נאפה תוך –  2 –  דקות, אז הופכים לצד השני שנאפה בדקה וחצי. הזמן המדויק תלוי בתנור שלכם, או הסיר החשמלי
  4. חשוב לעמוד ליד התנור או הסיר החשמלי, כדי שהפיתות לא ישרפו.

יוכי ממליצה

  • להכניס אתה פיתות האפויות לסיר שבתחתיתה מגבת מטבח ולכסות בכדי שלא יתייבשו.
  • אפשר לאכול אותן כשהם מתקררות, מורחים עליהן חמאה או גבינה עם כוס קפה.
  • כשהן עדיין קצת חמות אפשר להכניס אותן לשקית ניילון, לקשור אותה בקצה ולהכניס להקפאה. אפשר להוציא אח”כ כשצריכים. פשוט מחממים ואוכלים, זה יוצא כאילו שזה נאפה עכשיו..