פְּ לָ א וּ – אורז מסונן בנוסח עיראקי

מתכון זה מתאים למתקשים בבישול האורז

מספר מנות: 6

משך הבישול: כשעה ורבע

הכלים הדרושים: סיר בגודל בינוני  פלטת מתכת, קומקום גדול, מגש, מחבת, כף בישול רחבה.

החומרים

  • 4 כוסות אורז
  • 1 כף מלאה מלח גס
  • ⅓ כוס שמן
  • 1 בצל קטן (חתוך לפלחים ארוכים)
  • מים רותחים עד למעלה מחצי הסיר
  • 2 כפות שמן

ה כ נ ו ת

  • יש לברור את האורז (גם כשהוא ארוז)
  • לפרוש את האורז על מגש ולנקות משאריות הפסולת אם יש.
  • להעביר לקערה ולשטוף שלוש פעמים, ע”י שפשוף האורז זה בזה, בין כפות הידיים.

אופן ההכנה

א.      אחרי השטיפה להכניס את האורז לסיר ולהוסיף לתוכו את המלח והמים הרותחים.

ב.      לבשל על אש גבוהה משך 12 דקות ולערבב מידי פעם, שלא ייווצרו גושים.

ג.       סינון: בתום 12 דקות, כשהאורז במצב של חצי מבושל, לסנן את האורז מהמים ולהשאירו כך במשך 2 דקות.

ד.      להחזיר את האורז לסיר ולהניח מתחת לסיר פלטת מתכת. לבשל על אש נמוכה מאוד.

ה.     לבשל כ- 25 דקות (לא לערבב!)  אם האורז נראה לך די מבושל, יש להזיז מעט את המכסה “טיפה” הצידה בזמן הבישול, ואם הוא נראה יבש, יש לסגור את המכסה היטב עד לגמר הבישול, כדי שהאדים יישארו בפנים ויבשלו אותו היטב.

ו.         בינתיים לטגן את הבצל עד שיזהיב, ובתום חצי שעה של בישול האורז, לשפוך את השמן עם הבצל על האורז מסביב.

ז.       להשאיר דקה לספיגה, לאחר מכן בעזרת כף רחבה להפוך את האורז מלמטה כלפי מעלה בכמה מקומות בסיר. ( בשום אופן לא לערבב!)

ח.     להשאיר על אש נמוכה עוד כחצי שעה. עד גמר הבישול. לכסות במגבת , כדי לשמור על חומו של התבשיל.

הערה חשובה:  אם בזמן הרתחת האורז, אוזלים המים בסיר, יש להרתיח עוד מים ולהוסיף לפי  הצורך ( 3 – 4 כוסות ).

דעת הרב יחיאל בוחבוט על אכילת אורז בפסח – (אחד מרבני קריית- שמונה בשנות ה – 80)

מבחינה הלכתית אין חלוקי  דעות. יש הנוהגים לאכול ויש הנמנעים, מן הדין הוא לא אסור, בתנאי שנבדק באופן יסודי, עוד לפני הפסח, כדי לוודא, שאין תערובת חיטה ושעורה.

יהודי צפון אפריקה ויהודי אירופה לא אכלו. לעומת זאת יהודי ארצות  אגן הים התיכון, וכן עיראקים, פרסים, וסורים אכלו את האורז. העדות נוהגות כל אחת כמנהגה עד היום.

בתמונה: שלבי הכנת אורז מסונן

א.      סינון האורז לתוך מסננת בכיור.

ב.      מחכים מעט, ואז מוציאים את המסננת עם האורז.

ג.        מחזירים לסיר, וממשיכים לבשל על אש נמוכה, כשמתחת לסיר פלטת מתכת.

סינון האורז